Умјетност и друштвене науке

АУГУСТ ИЗ ПРИМАПОРТЕ

Римски цар Аугуст, познат и као Гај Октавијан, оставио је дубок и неизбрисив траг у историји Римског Царства. Један од најзначајнијих артефаката који свједоче о његовој владавини је статуа Аугуст из Примапорте. Ово ремек-дјело римске умјетности из 1. стољећа  п. н. е. представљају изванредан примјер квалитете и симболике коју су Римљани уклесали у своје скулптуре.

 

Статуа Аугуст из Примапорте израђена је од бијелог мрамора и висока је отприлике 2,05 метара. Сматра се да је направљена око 20. година п. н. е. и откривена је у Италији, у непосредној близини античког града Примапорта. Ова статуа приказује Аугуста како стоји у војничком положају, чиме се наглашава његова војна моћ и улога као вође Римског Царства.

 

Најзначајнија карактеристика ове статуе је њезина симболика. Аугуст је приказан као принцепс, први грађанин, и то се јасно очитује у његовом одијевању и положају. Носио је војнички оклоп, што указује на његову војну моћ, али исто тако и на његову заштитничку улогу над Римским Царством. У десној руци држи скулптуру богиње Пакс (мир) која симболизира његову способност одржавања мира и стабилности у царству. Ова статуа је такођер значајна јер приказује изражај лица Аугуста, који одражава достојанство и ауторитет.

Умјетнички израђена, Аугуст из Примапорте показује дубоко разумијевање анатомије људског тијела, пажљиво обликоване мишићне контрасте те прецизно израђене детаље попут оклопа и сандала. Ова вјештина приказа људске фигуре била је карактеристична за римско вајарство тог доба.

 

Битно је нагласити да ова статуа крши стандардни римски приступ према портретима. Римљани су се посјећивали портету на тај начин да се задже све црте лица и карактер особе али, овдје није тако. Аугуст је приказан као младић иако је тада имао преко 40 година, лијеп је и висок иако је био мал и болешљив, због тога добијамо утисак статуе која је ближа грчком идеализовању него римском реализму.

 

Статуа Аугуст из Примапорте не само да је умјетничко ремек-дјело него такођер пружа важан увид у политички контекст тог времена. Њезина симболика подсјећа на Аугустову власт и његову тежњу ка очувању реда и мира у царству. Такођер, открива дубоку повезаност између умјетности и политике у Римском Царству.

 

Данас, Аугуст из Примапорте чува се у Ватиканским музејима и представља непроцјењиву културну баштину. Ова статуа није само камени комад, већ и прозор у историји, културу и вриједности античког Рима те нас подсјећа на утјецај који је Аугуст оставио на свијет.

 

Извор: Историја умјетности, Х. В. Јансон