Умјетност и друштвене науке

ДОРИФОР (КОПЉОМОША) – ПОЛИКЛЕТ

Дорифор, често познат и као “Копљоноша” или “Дорифор Поликлета”, је једна од најславнијих скулптура у историји античке грчке умјетности. Ова скулптура младића који држи копље представља класични идеализовани облик мушког тијела и мајсторско дјело грчког вајара Поликлета, настало око 440. године пре нове ере.

Поликлет је био вајарски мајстор чији је рад био од великог значаја за развој грчке умјетности. Он је придавао посебан значај пропорцијама и балансу тијела, а Дорифор је савршен примјер овог концепта. Скулптура одражава грчки канон љепоте који се ослањао на хармонију и равнотежу. Дорифор је идеално избалансиран и симетричан, што је било карактеристично за класичну грчку умјетност.

Положај тијела и став Дорифора су такође значајни аспекти умјетничке вриједности овог дјела. Млади ратник стоји са опуштеним тијелом, али са активним ставом и ратничким атрибутима, попут копља. Ова комбинација израза мира и снаге поставља посматрача на граници између двију супротности, наглашавајући хармонију и силу.

Дорифор се такође издваја по питању техничке израде. Поликлет је мајсторски обрађивао сваки детаљ, од набора на одећи до мишића на тијелу. Ова вештина одражава грчку посвећеност уметности и жељу да се тело и душа изразе на најбољи начин.

Иако оригинални Дорифор више не постоји, римски примјери скулптуре су сачували суштинску љепоту овог дјела и омогућавају нам да цијенимо његову величину. Кроз вијекове, Дорифор је наставио да оставља утисак на посматраче и остаје свједок значаја грчке класичне умјетности. Ова скулптура оличава дух грчке класичне умјетности и указује на идеале љепоте и савршенства који су се одомаћили у древној умјетности. Дорифор и даље остаје умјетничко ремек-дјело и често је извор инспирације за умјетнике и заљубљенике у умјетност широм свијета.

 

Извор: Историја умјетности, Х.В. Јансон