Умјетност и друштвене науке

ЕУКЛИД И ОРГАНИЗАЦИЈА ГЕОМЕТРИЈЕ

еуклида организација геометрије

 

 

Еуклид је био грчки математичар који је живео у четвртом вијеку прије нове ере и познат је по томе што је аутор књиге „Елементи“, једног од најутицајнијих дела у историји геометрије и математике уопште.

 

 Еуклида и организација геометрије

математичке фразе

Мало се зна о Еуклидовом животу. Рођен је у граду Александрији у Египту и вјерује се да је студирао у Платоновој академији у Атини прије повратка у Александрију са циљем да предаје у Александријској библиотеци. Тамо се Еуклид посветио истраживању и настави геометрије и математике, и признат је као један од оснивача александријске математичке школе.

Еуклидово најпознатије дело је „Елементи“, књига од тринаест томова која се бави геометријом и теоријом бројева. Књига је организована на систематски начин, почевши од основних дефиниција и постулата, а затим развијајући теореме из њих. Еуклидов ригорозан и логичан приступ организацији геометрије имао је велики утицај на развој математике и науке уопште.

 

У “Елементима” Еуклид је установио пет основних постулата који су основа еуклидске геометрије. Ови постулати утврђују да се двије тачке могу спојити правом линијом, свака права се може продужити бесконачно, може се изградити круг са било којим центром и полупречником, сви прави углови су једнаки и, коначно, да ако се права линија пресјеца, ако двије праве чине унутрашње углове на истој страни чији је збир мањи од два права угла, онда ће се двије праве, ако се пружају бесконачно, састати на тој страни.

Дјетињство и студије

Нажалост о Еуклидовом дјетињству се зна веома мало пошто се већина података о њему заснива на његовом раду и његовом математичком наслијеђу. Датум његовог рођења није са сигурношћу познат, као ни детаљи о његовој породици или раном образовању.

Верује се да је Еуклид рођен око 325. прије Христа у Александрији у Египту, граду који је у то време цвјетао као интелектуални и научни центар. Град је имао велику библиотеку која је постала дом многих највећих научника тог времена, укључујући Еуклида.

Верује се да је Еуклид студирао на Платоновој академији у Атини пре него што се вратио у Александрију да предаје у библиотеци. Тамо се посветио истраживању и настави математике и основао математичку школу која је постала једна од најзначајнијих тог времена.

Главна Еуклидова дјела и организација геометрије

еуклида организација геометрије у математици

Поред свог ремек дјела „Елементи“, Еуклид је дао значајан допринос математици и геометрији. Ево неких од његових најбољих подвига:

 

Напредак у математици

еуклидски математичар

Његов напредак имао је трајан утицај на историју математике и био је кључан у њеном даљем развоју.

Што се геометрије тиче, Еуклид је поставио темеље еуклидске геометрије., који се заснива на скупу основних постулата и правила дедукције. Ова геометрија је коришћена као модел за проучавање геометрије у наредним вековима, а проучава се и користи и данас. Поред тога, Еуклид је развио многе важне теореме у геометрији, укључујући Питагорину теорему, која наводи однос између страница правоуглог троугла, и теорему о пропорцијама, која наводи однос између правих сегмената.

Еуклид је такође дао важан допринос теорији бројева, укључујући доказ да постоји бесконачно много простих бројева и Основна теорема аритметике, која каже да се сваки цео број може раставити у просте бројеве на само један начин. Овај напредак је поставио основу за даљи развој теорије бројева и њене примене у криптографији и кодирању података.

Поред тога, Еуклид је био пионир у математичкој организацији, успостављајући ригорозну и систематску методологију за представљање теорема и доказа. Његово дело „Елементи“ сматра се моделом математичке организације и вековима се проучава и користи као референца широм свијета.

 

Извор: https://www.meteorologiaenred.com/sr/%D0%B5%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5.html