Умјетност и друштвене науке

СЕДАМ ГРЧКИХ МУДРАЦА (1) – ТАЛЕС ИЗ МИЛЕТА

Талес из Милета (623–540. П. Н. Е.) Био је велики грчки филозоф и мислилац који се такође бавио математиком, геометријом, астрономијом и физиком. Сматра се првим филозофом у историји. Међу његовим најважнијим доприносима су рађање филозофије као рационалне мисли или начела сличности.

О овом древном грчком филозофу са сигурношћу се мало зна.Нису пронађени списи о његовом ауторству, а оно што су око њега изградили радили су други аутори који су живели дуго после њега.

Талес је рођен у Милету, на западној обали Мале Азије, у данашњој турској регији Анадолија.

Милет је био грчка колонија стратешки смештена на пола пута између два најважнија културна и економска центра антике (Перзије и Египта), што га је учинило релевантном трговинском тачком, а такође и за размену знања између удаљеног истока и успевајући на западу.

Могуће је да је Талес био феничког порекла, имајући у виду да је трговина између Јонаца и Феничана била веома активна у његово време. Верује се да је можда путовао у Египат да би од свештеника који су тамо живели учио о геометрији, астрономији и математици.

 

Биографија

Постоји велика неизвесност у погледу правог порекла Талеса из Милета. Постоје они који кажу да је филозоф имао феничко порекло.

Међутим, има и оних који без оклевања бране да је мудрац био грађанин Милета. Такође тврде да је припадао групи племените крви, али ни то није потврђено.

На личном нивоу се каже да се Тхалес у једном тренутку свог живота оженио и родио наследника. С друге стране, каже се да никада није имао своју децу, већ је од брата усвојио сина.

Иако ове информације нису у потпуности потврђене, оно што се поуздано зна јесте да је филозоф путовао у земље најближе Милету да би разменио знање и тако проширио своје ставове.

Према Диогену Лаертиусу, Талес из Милета је умро 543. пре Христа, док је присуствовао гимнастичким играма на Олимпијским играма.

 

Аристотеловске приповести

Аристотел је Талеса из Милета описао као пионира у предлагању одређеног елемента као креативног елемента материје. Другим речима, покренуо је питање крајње природе света, схватајући ствари као променљиве облике првог и јединог елемента: воде.

Међу основама које су га довеле до овог закључка су следећи:

– Сва бића се појављују у једном од три стања воде, било у чврстом, течном или гасовитом стању. Могућност претварања воде у пару или лед и враћање у течно стање.

– У свемиру је све кретање. Вода је активна, тече, расте и пада.

– Сва жива бића захтевају воду.

– Семе које ствара живот је течно, попут воде.

– После киша, изгледа да из влаге излазе жабе и црви.

– У делтама чини се да земља извире из воде.

– Чим се воде Нила повуку, све постаје зелено.

Овакав приступ водио би Талеса да буде један од филозофа тог доба који је својом мишљу надмашио, остављајући по страни она објашњења заснована на митологији која су била окарактерисана у то време, претварајући их у теорије много сличније људском разуму.

Тхалес је одбацио хетерогеност између узрока и последице, односно ако је стварност физичке природе, њен узрок би такође био физичке природе.

Као последица размене знања које је доживео, Тхалес је направио разлику и уступио место рађању рационалне филозофије. Ово је један од доприноса који је несумњиво показао његов значај.

Упркос својим великим доприносима, филозофији и достигнућима, Тхалес де Милето није оставио писане доказе о свом раду. Све информације које се о њему знају заснивају се на Аристотеловим списима, посебно на његовом делу под насловом Метафизика.

 

Ученици

Међу његовим ученицима био је Анаксимандер, који је заједно са Анаксименом формирао познату Јонску школу.

На тај начин Тхалес је постао представник групе седам грчких мудраца, захваљујући свом одвијању у филозофској пракси.

 

Рођење филозофије као научне и рационалне мисли

Захваљујући својим астрономским посматрањима, Талес је успео да предвиди велику бербу маслина која га је учинила веома богатим, будући да је успео да направи велики број преса за производњу уља.

Овим предвиђањима Талес је имао за циљ да демонстрира грчком народу корисне практичне аспекте филозофије.

Систематским мерењем свега око себе покушавао је да се не повинује обичајима и доведе у питање тадашња хегемонистичка мишљења, заснована углавном на митологији.

 

Прилози за физику

Иако је неколико грчких филозофа дало важан допринос физици, неки од првих су били из града Милета, почев од Талесових идеја.

Тхалес је одбацио митолошка објашњења за феномене природе. На пример, претпоставио је да је равно земљиште лежало у океану и да су земљотреси услед поремећаја у водама.

Даље, Тхалес је био један од првих који је утврђивањем општих принципа науке успоставио хипотезе.

 

Појава теологије

Тхалес доводи у питање теогоничну, космогоничну и олимпијску традицију тог доба, узрокујући велики скок од теогоније – митолошке природе – до теологије – рационалне природе – не негирајући божанство, већ стављајући га у критичку расправу. У овом тренутку се може говорити о рођењу теологије.

 

Вода као божанство

Заједно са Анаксимандром и Анаксименом, његовим ученицима, Талес се сматра једним од очева јонске школе.

Били су познати и као „физичари“, јер су своје студије усредсредили на утврђивање шта „архе “или”арцхе(реч коју је дуго касније смислио Аристотел), или крајњи принцип, природа и порекло свих ствари.

Тражио сам нешто што је универзално и присутно у свему. Исток “арцхе“Или”арцхеТо не би било ни више ни мање од воде, недељиве јединице.

Сматрало се као саставни елементарни принцип ограничења, превозног средства и способности да трансформише своје стање и облик; јер је флуидан, способан да заузима међупросторе, суптилан и истовремено насилан; да се мења, али и да се насели, остане и генерише живот.

Према Талесу, тада је у почетку све било вода. То је „божанско“, схваћено не као утврђени или ограничени идентитет, већ као услов, карактер, „биће“.

 

Божанство у целини

Тхалес-у се приписује концепт „Панта плере тхеон“, Што значи„ све је пуно божанског “, у много ширем смислу од садашњег (једног бога).

Концепт би се могао објаснити на овај начин: јер божанско постоји – схваћено као нешто разумљиво, вечно и неопходно – тада је могуће говорити о целини.

За Тхалеса, оно што је начело, већ самом чињеницом да је први, то већ чини божанским. Тада потврђује да је све божанско или да је „све пуно богова“, али не у разумевању многих физичких ентитета, већ као принцип који поздравља целу природу и део је њене виталне динамике.

 

Астрономска открића

Већ је речено да је Талес дао велику важност проучавању звезда; истраживао је солстиције и равнодневице и предвидео и објаснио помрачења сунца и месеца.

Такође, захваљујући својим прорачунима и посматрањима, сматрао је месец 700 пута мањим од сунца и израчунао тачан број дана у години.

 

Прилози за навигацију

У то време астрономија је била од суштинског значаја за морепловце, који су се на својим путовањима водили сазвежђем Велике медвеђе.

Талес из Милета привукао је пажњу морских људи сугеришући да следи Малу медвеђу која би, будући да је мања, могла дати већу прецизност.

 

Концепт сличности

Захваљујући посматрању и прорачунима, Тхалес је увео принцип односа сличности међу објектима, објашњен у својој првој теореми. То је омогућило много бржи напредак у математици и геометрији.

Тако је установио критеријуме сличности у троугловима, угловима и страницама који су створили његове теореме. Односом сличности између правокутних троуглова и посматрањем дужине сенки које је бацало сунце, Талес је успео да израчуна висину предмета.

Његов најрелевантнији практични случај био је прорачун величине египатских пирамида: мерећи штапом у доба дана када се сенка пројектује окомито на основу лица са којег је мерила, додао је половину дужине једног од лица, добијајући на овај начин укупну дужину.

 

Основана грчка математика и геометрија

С обзиром да је први демонстрирао своје теорије логичким резоновањем, сматра се првим математичаром у историји. Талесова теорема је основна за савремену геометрију. Најважнији су:

Стално проучавање, посматрање и закључивање омогућили су Тхалесу да закључи друга размишљања, толико прецизна да и данас остају чврста:

 

Мисао

Талес из Милета сматра се једним од Седам мудраца древне Грчке, групом из 7. и раног 6. века п. Прилагођени филозофима, државницима и законодавцима који су се у наредним вековима прославили својом мудрошћу.

У просперитетном грчком лучком граду Милету, његовом родном граду, било је уобичајено веровање да су догађаје у природи и човеку планирали и контролисали богови Олимпа, велика породица богова и богиња.

Даље, ова свемоћна натприродна бића су контролисала човекову судбину, и иако су се грађани могли молити за њих и приносити жртве, богови су били надљуди и често осветољубиви.

Ипак, изгледало је да свет следи одређени поредак и све је функционисало према вољи ових божанстава. Тада Тхалес почиње да размишља о природи ствари на свету, њиховом деловању и узроцима, и да доводи у питање истинску моћ ових богова да контролишу универзум.

Међутим, ово пропитивање и размишљање није направљено од мистике или ексцентричности, већ од ума човека који тражи практичне одговоре.

Према широком концепту појма филозофија, ово је: љубав, проучавање или тражење мудрости или знање о стварима и њиховим узроцима, било теоријским или практичним.

Из тог разлога многи сматрају Талеса из Милета, историјски гледано, као порекло ове дисциплине.

 

Теорија о физичком свету

Филозофски део Талесовог дела повезан је са његовом теоријом физичког света; односно његова доктрина о принципу који производи ствари и чини да се развијају.

На овај начин ово је значило увод у нешто заиста ново у односу на источну науку и древну космогонију.

 

Нови начин истраживања

На првом месту, ово је представљало промену у духу истраге. Идеја о постојаној основи и материји која је порекло постајања већ је имплицитно била присутна у космогонији.

Међутим, Тхалес нуди прецизну дефиницију: постоји нешто што је првобитни принцип генерације свега осталог. За овог мислиоца, ова „природа“ (Пхисис) или је принцип вода.

Ово је непролазни елемент или материја свих ствари, која опстаје без промене под разноликошћу и променом квалитета које на њу утичу. Тада се све остало на ово враћа корупцијом.

Дакле, уместо да објашњава разноликост стварности помоћу антропоморфних представа и повезује је са мистериозним силама, Талес нуди стварност у искуству као темељ и принцип.

 

Нова метода

С друге стране, његова метода је такође различита. Козмогонска легенда била је наратив; док је Талес настојао да наведе разлоге.

Из тог разлога, Аристотел је описао своју методу као индуктивну: од чињеница датих у сензацији, подиже је на универзални став. Дакле, из својих запажања, видео је да су многе ствари настале преображајем воде, а затим се вратиле у воду.

Дакле, он је проширио резултате тог посматрања, по прилично смелој аналогији, на целу ствар.

 

Основни принцип

Тхалес је веровао у то арцхе (принцип, основна стварност) од суштинског значаја била је вода. Арцхе то значи и почетну тачку и почетак и основни узрок.

Дакле, вода је почетак свега, укључујући све не-водене ствари које постоје или су постојале. Али Тхалес је отишао даље од пуког нуђења ове врсте научног објашњења. Чини се да је вода извор целог живота и да је стално у покрету. А оно што се креће или узрокује кретање такође се уобичајено схвата као да је живо или да има душу (психу).

Тако се наводи да је Тхалес мислио да су све ствари направљене од воде, да су живе и да имају душу. Сматрао је ефектима магнетизма и статичког електрицитета, због којих се ствари покрећу, да би показао да имају душу (дакле, имају живот).

 

Божанско као узрок живота

Тхалес је сматрао да су све ствари пуне богова. Разумело се да је божанско оно арцхе свега, посебно узрока живота.

Ако је вода арцхе, тада је вода божанска. Према овоме, све ствари су имале живот и ништа се није могло правилно назвати неживим.

Даље, још једна импликација горенаведеног је да све што је на крају божанско у свету, па чак и уједињује, не може произићи из Хаоса, као што сугерише појам божанстава Хомера и Хесиода.

На овај начин, објашњење универзума или космоса истовремено је и објашњење живота и божанства.

Укратко, делови познатог света, физички и свети – нису били одвојени у различите одељке, већ су сви заједно могли бити схваћени у некој врсти јединства.

 

Извор: https://sr.warbletoncouncil.org/aportaciones-tales-de-mileto-12781